fbpx

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

  • Pakiranje

Vrsta pakiranja je prvi način kako možete prepoznati kvalitetno maslinovo ulje. Maslinovom ulju smeta vrućina zrak i svjetlo. Stoga proizvođači maslinovog ulja najviše stupnja kvalitete, koriste praksu starih Grka koji su koristili amfore te svoje maslinovo ulje pakiranje u keramičke boce. ovaj tip ambalaže umjetno je najskuplji te se stoga koristi uglavnom samo za najkvalitetnije maslinovo ulje. Ambalaža koja se koristi za maslinovo ulje više kvalitete je ona u zatamnjenim staklenim bocama. Maslinovo ulje loše kvalitete se može naći u metalnim ili plastičnim spremnicima.

  • Oznaka

Maslinovo ulje koje na vanjskoj ambalaži sadrži geografsku oznaku porijekla kao i detalje proizvođača u pravilu je kvalitetnije. Ukoliko se na ambalaži sakrivaju podaci o zemljopisnom porijeklu ili o proizvođaču, onda je veća vjerojatnost da se radi o lošijem maslinovom ulju.

  • Okus

Kvalitetno maslinovo ulje ima okus sa kombinacijom voćnih i zelenih tonova, Papreni okus se kod kvalitetnog maslinovog ulja, osjeća tek nekoliko sekundi nakon što se proguta ulje a nipošto ne na vrhu jezika.

Share this post